Champagne Maurice Lepitre - Brut Extra reserve
Waarom kiezen voor Brandwijk
- EcoVadis Platinum / ISO:9001 / CO~2~ prestatieladder niveau 3 gecertificeerd
- Maatwerk pakketten met persoonlijk advies
- Diverse themapakketten
- Mooiste showroom van Nederland
- Inpakcentrale onder eigen dak
- 40 jaar ervaring
Maurice Lepitre begon in 1905 zijn “Maison de Champagne” in Rilly la Montagne. Hij was een pionier Champagne-maker met een persoonlijke en verfijnde stijl. Zijn dochter en schoonzoon zetten zijn werk voort en onderscheiden zich met champagne van een constante kwaliteit die regelmatig met verschillende prijzen wordt bekroond. Cuvée Brut Extra Réserve Een uitgebalanceerde en frisse champagne van de variëteiten Chardonnay (40%), Pinot Meunier (60%). Ideaal voor elke gelegenheid. In de toonaangevende Guide Hachette gekarakteriseerd als “ . . . een snuifje witte bloemen”.
Beoordeling sommeliers Amstel Hotel:
Met uiterste concentratie, gevoelige – dure – neuzen maar vooral vanuit een positieve instelling en met plezier en humor hebben we ons door De Proeffles heengeslagen …..en we hebben genoten . ‘ Noot ‘ is ook wel het steekwoord in de omschrijving van onze smaak beleving.
Algemene opmerkingen over deze fles :
Prachtig etiket, mooie presentatie op fles. De vermelding ‘Premier Cru ‘slaat op de wijngaarden, die in het gedeelte Montagne de Reims liggen , iets ten zuiden van Reims in dit geval . Het hoogst haalbare voor een wijngaard is Grand Cru, maar deze druiven zullen zeker 90 % hebben opgebracht van wat de Gand Cru’s kosten. De druivensoorten staan niet correct vermeld op de Nederlandse begeleidende flyer. Het gaat hier om 40 % Chardonnay, 40 % Pinot Meunier en 20 % Pinot Noir. Dus 60 % rode druiven , waar alleen het witte sap van is gebruikt …. Witte wijn van rode druiven een heel klassieke quizvraag… Champagne ! Het etiket vermeld niets te veel en niets te weinig en legt daarmee het accent op de inhoud van de fles. En zo hoort het ook. Less is More geldt voor de beste wijnen ter wereld. De Champagne is een Cuvée , dat wil zeggen samengesteld uit verschillende oogstjaren , en in dit geval ook uit verschillende druivensoorten. Om een herkenbare smaak achter dit etiket te krijgen , mengt De Neus ( = ons woord voor DE WijnMAKER ) minimaal 3 oogstjaren , om uiteindelijk DIT in de fles te krijgen, waarvan wij dan , fles na fles ( ja, dat gaat nu even niet , haha) zeggen : “zo herken en ken ik Veuve Maurice Lepitre… dit heb ik eerder gedronken , er van genoten en dat zocht ik opnieuw. “ Door het mengen van oogstjaren --- die heel verschillend van kwaliteit zijn , ook per druif , in dit Noordelijke Franse wijndistrict--- creëert De Neus een constante factor en het feest der herkenning bij ontkurking.
De benaming ‘ Brut ‘ slaat op het gebruikte suikergehalte in de dosage . In dit geval 9 gram per liter. Dat is heel gangbaar , ook bij de grotere en beroemdere huizen .
De bodem is het zeldzame kalk, al dan niet vergruisd waar de beste Champagne druiven op groeien , en waar in Reims een hele onderwereld in is uitgegraven , ter meerdere eer en glorie van het rijpen en opleggen van de flessen. Inmiddels zijn die grotten / Crayeres ook een toeristische attractie geworden waar zelfs treintjes rijden inclusief spoorboekje en Madam Tussaud de romantiek van Champagne probeert te voeden met werkwijzen en bemanning die totaal niet meer beantwoord aan het eigenlijke werk vandaag de dag .. .. ‘ Leve de apparaten , weg met de handarbeid ‘ is nu eerder het motto van de Champagne Industrie.
Proefnotities:
De fles gaat gemakkelijk open / los en er komt een verse kurk uit. Een heel goed teken … niet te lang op fles gelegen en in de handel verdwenen … maar recentelijk gebotteld en in de markt gezet . Prima! Op de Kurk en de Muselet staat het Champagne huis nogmaals vermeld.. heel betrouwbaar en vertrouwenwekkend.
De Champagne – 20 minuten in de koelkastdeur gezet— plopt niet , maar komt met zoals wij dat noemen met een zacht en charmant vrouwenzuchtje vrij en mijn woonkamer in. Witte rook ( Habemus Papam ! ) als na een schot met een klein geweer.
De Champagne laat zich zonder overdreven schuimvorming gemakkelijk inschenken en bruist enthousiast in het glas . Die zichtbare mousse, de belletjes maken ons een beetje nerveus …. We zullen er toch geen bek vol schuim aan over houden , die je bijna dwingt om snel naar adem te snakken na 1 slok en de Champagne vlug door te slikken ?
De kleur is prachtig , dik goud geel , met een heel klein bruin randje. Dat duidt op rijpheid , concentratie en kan soms helaas ook ‘ hout en zoet ‘ betekenen … maar hier niet ! Gelukkig.
De geur is ook heftig , beetje vettig, gekonfijte citroenschillen, en iets van getoast witbrood, maar toch fris … niet log of overrijp/ geoxideerd of zwaar. In de rijpheid van haar geur zit wel een heel klein beukenoot vliesje, maar niet gedroogd, eerder vers en olieachtig. Prachtig en uitnodigend: “ Welkom verwende neuzen … proef mij ! “
De aanzet van de smaak is fantastisch, het frisse en rijpe grijpt in elkaar, de mousse draagt het geheel rond zonder overdreven aanwezig te zijn of –oprispend—terug te komen . De smaak is behoorlijk mondvullend, wederom met een klein botertje in de naweeën van de eerste slok. Goed druivensap geproefd. Best sterk van smaak . Geconcentreerd en rijpe tonen in de afdronk die iets van Beurre Noisette, licht geschroeide en gebruinde boter, heeft na het getoaste witbrood van de geur . Prachtige balans dus tussen geur en smaak .Hoewel de uiteindelijk nasmaak krachtig is en veel rijpe tonen geeft, is de balans tussen geur / smaak en afdronk heel goed en bijzonder verteerbaar. Voldoende frisse tonen , overtuigend sap , behoorlijk mondvullend . Eerder om te associëren met aardse groentes, olijf of artisjok dan met de door hen genoemde bloemigheid.
Kosten : Zeker zijn geld waard !
Serveren : tussen nu en 1 jaar , op 9 graden in een Champagne flûte of wit wijn glas .
Bewaren …. Ach waarom ..?
Erbij eten : noten, pistache met kaviaar, , geroosterde schaaldieren, krokant gebakken zwezerik ( bellen jullie even als het allemaal klaar staat, dan komt het volledige proefpanel graag langs ….) .
Met veel genoegen geproefd, beoordeeld en op schrift gesteld.
Namens
Floris De Vreede , jong en aanstormend talent , heel veel belovend en stopt zijn neus bijna overal in . Die komt er wel . Assistent Maître Restaurant La Rive van Het Amstel Hotel.
Hans van Schaik, iets minder jong maar nog altijd veelbelovend en een rots in de branding. Sommelier met onberispelijke staat van dienst in La Rive en voor het gehele Hotel.
Ted Bunnik , oud en veelbelovend, met besmet blazoen ( veel wijnvlekken ), ook Sommelier